Datum:

Kako pravilno oprati ruke?

Postupak higijenskog pranja ruku

  • skinite prstenje i ostali nakit
  • ruke pokvasite tečnom, po mogućnosti toplom vodom
  • ruke nasapunajte (bolje je koristiti tečni sapun, ali ako koristite običan, pripazite da je na podlozi sa koje se voda može ocediti); dobro istrljajte celokupnu površinu ruku: dlanove, nadlanice, površine kože između prstiju, područje ispod noktiju, kožu zapešća, sve u trajanju 30 sekundi.
  • isperite celokupnu površinu kože ruku (šake i zapešće) pod tečnom (toplom) vodom
  • osušite – obrišite ruke. Ako koristite pamučni peškir, isti treba da služi samo za brisanje ruku i često se mora menjati, a ne sme ga koristiti druga osoba. Ako perete ruke u javnom toaletu (u restoranu, kafiću, prodavnici i sl.), ruke osušite papirnim ubrusom, slavinu zatvorite papirnim ubrusom, izbegavajući kontakt oprane kože ruku sa slavinom. Upotrebljeni papirni ubrus bacite u kantu. U takvim toaletima ruke se mogu, umesto brisanja papirnim peškirom, osušiti na aparatu s toplim vazduhom. Pri izlasku iz toaleta, izbegavajte rukama da dodirujete okolne površine.

kako-ispravno-prati-ruke-eco-made-beograd

Higijenska dezinfekcija ruku

Za tu svrhu na tržištu postoji više proizvoda koji sadrže jedan ili više dezinficijensa na bazi etil alkohola ili isopropranola. Ova sredstva upotrebljavaju se nakon standardnog pranja ruku u svrhu antisepse, naročito u bolničkim uslovima te se tako u dodatnoj meri nakon običnog, redovnog pranja ruku, smanjuje broj mikroorganizama tzv. tranzitorne flore na minimum.

Primenjuju se nakon pranja ruku sapunom i vodom, utrljavaju se u kožu ruku prema uputstvima proizvođača, a najčešće je to oko 30 sekundi, sve dok se koža ne osuši.

Dezinfekciona sredstva treba birati pažljivo, vodeći pri tom računa o njihovim aktivnim sastojcima i karakteristikama, a treba ih upotrebljavati samo kada želimo da postignemo produbljenu antimikrobnu aktivnost na rukama, ili kada nemamo vode u blizini.

Kada sapun i voda nisu dostupni, ruke se mogu oprati preparatima koji sadrže dezinficijense. Na tržištu postoje u nekoliko oblika: gel za dezinfekciju i suvo pranje ruku ili kao vlažne maramice ili peškiri. Korisni su medicinskom osoblju (npr. rad na terenu, kućne posete i sl.), ali i u svakodnevnom životu (npr. na putu, na izletu, u parku, na uluci, nakon poseta bolnici, nakon vožnje autobusom ili tramvajem) kada nema vode u blizini.

Ipak, ta sredstva nisu delotvorna kad su ruke veoma kontaminirane prljavštinom, krvlju ili drugim organskim materijalom. Osim toga, ova sredstva mogu previše da isuše kožu, a nekim osobama su mirisi koje sadrže iritirajući.


Izvor: stetoskop.info/autor: Dr Tatjana Nemeth Blažić